Gruppeleder Grethe Gunnes, Ida Schei, Frode Sæter

Slutt og vent, begynn å hent!

Kommunestyrerepresentant Ida Schei fikk hele kommunestyret med seg da hun løftet flykningesituasjonen i Moria.

De siste dagene har vi vært vitne til en humanitær tragedie i den greske flyktningeleiren Moria. En overfylt leir der tusenvis av mennesker levde under inhumane forhold. I flere måneder har det pågått et omfattende arbeid for å få regjeringen til å våkne gjennom kampanjen «Evakuer barna fra Moria nå», som har tilslutning fra over 20 frivillige organisasjoner og en rekke andre aktører og enkeltpersoner, uten at det har ført fram til regjeringen Solberg.

Nå er den humanitære krisen brakt til et nytt nivå etter brannen, og forholdene til de ca. 13000 flyktningene som bodde i Moria-leiren er katastrofal. Det ble også påvist coronautbrudd i leiren, noe som er svært alvorlig med tanke på at mange er i risikogruppa. Det er ca. 5000 barn som nå er fratatt det lille de hadde. Norge må vise solidaritet å ta sin del av ansvaret. Regjeringen vil ta imot 50 personer, det er altfor lite. Det er flaut det vi er vitne til, dette kan ikke nasjonen Norge være bekjent av. Mange store og små kommuner har allerede vært ute i media og sagt at de kan ta imot et langt høyere tall enn 50 til sammen -nå må regjeringen også våkne.

Rennebu kommune har allerede vedtatt å ta imot 10 flyktninger i 2020, men dette er stoppet pga coronasituasjonen. Nå må vi legge press på Erna og regjeringa å si at vi er klare til å ta imot de 10 vi er rigget for.

Røde kors sier; slutt å vent, begynn å hent!

Nordahl Grieg sa; edelt er mennesket, jorden er rik! Finnes her nød og sult, skyldes det svik.

Jeg håper kommunestyret kan stille seg bak denne uttalelsen.

Situasjonen i Moria

Natt til onsdag 9.september brant store deler av Moria-leiren ned. 13.000 mennesker er på gatene, hjemløse, uten mat eller drikke - de har ingenting.

Morialeiren ble opprinnelig dimensjonert for ca. 3000 mennesker, men de siste årene har mellom 13.000 - 20.000 flyktninger bodd inni selve leiren og på olivenlundene rett utenfor. 

Erna Solberg og Regjeringen har nå sagt at Norge skal ta imot 50 av flyktningene fra Moria. 

Foto: Gisle Oddstad, VG

Den unge gutten med brannskader i ansiktet og på brystet fikk hjelp av en frivillig hjelpearbeider før han ble fraktet bort av ambulanse. Tekst og bilde hentet fra VG. Foto: Gisle Oddstad, VG.